EN

NL

PIET VAN DYCKE Mijn werk is helder, gedetailleerd en nauwgezet opgebouwd. Maar toch zoek ik in deze vorm ook aanstekelijk enthousiasme, spontaniteit en onstuimigheid door het spelplezier en de interactie tussen de dansers. De structuren weten te ontroeren, omdat de mens achter de beweging zichtbaar wordt. Ik probeer constant het publiek te prikkelen door ze te laten ervaren dat dans een spannend, en zichzelf en de toeschouwer voortdurend bevragend medium is.

 

Research:

Alles begint voor mij bij de realiteit, die ik voortdurend in vraag stel en probeer te manipuleren. In de werkelijkheid met z’n soms verstikkende gewoontes en verwachtingen, bevindt zich heel wat absurditeit. We gebruiken allemaal dezelfde regels en daardoor hebben we evenveel kans om elkaar te begrijpen dan wel te botsen. Door onze patronen in denken en doen te onderzoeken en door het blootleggen van de verwachtingen van mensen tegenover elkaar, zorg ik voor herkenbaarheid in mijn werk. Als choreograaf maak ik een leesbare – maar uitdagende - vertaling van een concept in een wereld die uitdaagt, ironiseert, provoceert, maar ook raakt en tot nadenken stemt. De confrontatie tussen verstand en gevoel speelt daarbij een belangrijke rol.

 

Voor Makershuis Tilburg onderzocht Piet een samenwerking met theatermaker Peter van der Heijden rond de versmelting van theater, dans en circus. Dit onderzoek - samen met strapartiest Daniël Fernandez Lopez - mondde uit in de voorstelling 'ON/OFF', die oktober 2020 in première zal gaan op festival Circolo.

 

Facebook

 

Piet van Dycke